Skip to content

Yulia Bintsarovska uit Kampen Nederlands kampioene

NK PUPILLEN MEISJES 19-21 AUGUSTUS IN DEN HAAG

Door Fred Ivens | Foto Dick van IJzendoorn

Yulia Bintsarovska is twaalf jaar, heeft net bij de pupillen meisjes haar eerste nationale kampioenschap binnen en gaat nu naar het gymnasium. Wat heeft dan voorrang: school of dammen? De Kampense Kanjer aarzelt geen moment: “Ik wil zoveel mogelijk dammen maar het huiswerk gaat voor”.

Opgestuwd door liters kippensoep toonde Yulia zich in Den Haag bij ISV De Kameleon de beste. Ze speelde het hele toernooi geen slechte zet, won vier van haar vijf partijen en verdiende de titel volkomen. “Ik won bijna alle partijen door een combinatie en heb dus ook een beetje geluk gehad”. Na enig aandringen wil ze best toegeven ook wel tevreden en een beetje trots te zijn. “Ik wil niet opscheppen”. Ze groeide deze zomer met het spelen van veel toernooien in vorm. Op het sterk bezette NK aspiranten in Wageningen werd ze als jonkie al keurig zesde. In Monster op het NK pupillen algemeen moest ze genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats. “Dat kwam door één heel stomme zet. Daar baalde ik heel erg van maar daar heb ik ook veel motivatie uitgehaald voor dit toernooi”, vertelt Yulia nadat ze is gefeliciteerd door nationaal hoofdcoach Rik Keurentjes en nationale talentencoach meisjes Ester van Muijen is gefeliciteerd. “Ester is mijn trainer. Met haar bereidde ik elke dag de opening voor al kwam dat, zoals vandaag, niet altijd uit. Of ik extra nerveus was? Een beetje maar ik heb wel goed geslapen en me niet per se druk gemaakt”.

Ze gaat nu met SSS Kampen de clubcompetitie in. Haar voorlopige einddoel is de nieuwe Heike Verheul worden ofwel kampioen van Nederland bij de vrouwen, verklapt Yulia die ook dol is op voorlezen, verhalen schrijven, zwemmen en ook bakken. “Misschien bak ik nog wel mijn eigen kampioenstaart”.

Combinatieprijs
Zij had in de slotronde aan remise voldoende voor de titel. Concurrente Tanya-Marie Cnossen streed voor haar laatste kans en ging er vol in. Ook Yulia liet zich niet onbetuigd en trok met een fraai offer alle kansen naar zich toe. Ze won een schijf maar de Brabantse Belofte had voldoende compensatie voor de remise. Ze kreeg wel de combinatieprijs toebedeeld voor haar slagzet tegen Sophie Blenkers.

Sacha Chumachenko stelde met behulp van de Coup Philippe ten koste van Marlijn Moene haar derde plaats veilig en kwalificeerde zich daardoor samen met Yulia en Tanya-Marie voor het jeugdwereldkampioenschap mits dat dit jaar nog wordt verspeeld.

Emy van den Berg hield het lang gelijk tegen de nummer vier en ‘best of the rest’ Sophie Blenkers maar kon in het late middenspel een doorbraak naar dam niet meer voorkomen. Toen de dertienjarige Drentse ook een ultieme remise-truc doorzag moest de Haagse Hope ook voor de vijfde keer capituleren maar ze heeft een schat aan ervaring opgedaan.