Skip to content

Topdamsters strijden in Hoogeveen om de NK-titel

Hoogeveen is dit jaar weer het strijdtoneel voor het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen. De organisatie ligt in handen van ‘DroomDamsters’, een damvereniging die zich inzet voor het meisjes- en vrouwendammen in Nederland. DroomDamsters is één van de grootste damverenigingen met meer dan 150 leden. Het deelnemersveld is dit jaar weer goed gemixt met jonge talentvolle damsters en de gevestigde orde. Er wordt gespeeld van 1 – 7 juli in het MFC De Magneet. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en is in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

In 2022 werd het NK voor het eerst georganiseerd in Hoogeveen. Het toernooi vond plaats in Het Klooster. De organisatie, onder leiding van toernooidirectrice Vera Brunink (19), kijkt terug op een prachtig toernooi. “Voor mij was het de eerste keer dat ik het NK mocht begeleiden als toernooidirectrice. Dit was van tevoren wel spannend en voor een eerste keer ging dit mij heel goed af. Ik heb ervan genoten. Er werd veel strijd geleverd en de spanning was voelbaar in de speelzaal.” Vorig jaar werden twee NK’s georganiseerd. De beste 10 topdamsters speelden in de A-groep en 6 deelneemsters streden in de B-groep. Winnares van de A-groep was Laura Timmerman uit Amersfoort. Zij pakte daarmee haar eerste titel. Helaas kan Timmerman haar titel dit jaar niet verdedigen. In de B-groep won de Hoogeveense Elise Schouten de Nederlandse titel en daarmee was zij direct geplaatst voor de A-groep van dit jaar.

Positieve aandacht voor het vrouwendammen
Aan media-aandacht had de organisatie ook geen gebrek. Zo werd veel geschreven in de lokale, regionale en zelfs landelijke pers. Jasmijn Scholtens (20) regelde, naast haar studieperikelen, de perszaken. Ook dit jaar is Scholtens weer van de partij. “Regelmatig doe ik de promotie rondom damtoernooien. Het NK was wel een level hoger. Ik werd door verschillende media benaderd voor een interview, om iets te zeggen voor de radio en zelfs een om een filmploeg te woord staan. Het was een bijzondere ervaring. We hebben zelfs het NOS-journaal gehaald”, zegt Scholtens vol trots. “Het was goed om te zien dat er veel positieve aandacht werd geschonken aan dat NK. Dit is een goede stimulans voor onze damsport en het vrouwendammen.”

Sterke routiniers en een verrassende debutant
Het deelnemersveld kent veel nieuwe gezichten. Enkele ervaren speelsters van vorig jaar konden door diverse omstandigheden niet meespelen. Wel zijn MIF Vitalia Doumesh (58) uit Alkmaar en MFF Jacqueline Schouten (59) uit Velserbroek weer van de partij. Doumesh doet voor maar liefst de 26e keer mee en is daarmee een van de meest ervaren speelsters in het gezelschap. Ze werd viermaal Nederlands kampioene en damt al jaren op het hoogste (inter)nationale niveau. Voor Schouten wordt het de 18e keer dat ze meedoet. Zij is driemaal tweede geworden en twee keer eindigde ze op de derde plaats. Alleen de gouden plak mist nog in haar bekerkast. Na een lange afwezigheid van 14 jaar doet Marijke Koers – van Genderen (41) weer mee aan het NK. Ze speelde driemaal eerder het NK maar behaalde nooit het podium. Ze damt weer volop mee en dat resulteerde ook in een prachtige Nederlandse titel op het NK sneldammen in juni. Een verrassend debuut gaat Darya Tkachenko (39) uit Oekraïne maken. Zij woont inmiddels meer dan een jaar in Nederland (een aantal maanden nadat de oorlog begon kwam ze naar Nederland) en volgens de KNDB-regels mag ze dan meedoen. Tkachenko is geen onbekende in de damwereld. Zij heeft al een indrukwekkende damcarrière achter de rug. Zij heeft vier wereldtitels en twee Europese titels achter haar naam staan. In dit deelnemersveld heeft zij de hoogste rating en is de enige met een grootmeestertitel. Ze hoopt ook een NK-titel aan haar dam-cv toe te voegen.

Succesvolle debutanten
De nummers twee en drie van vorig jaar, Luise Gabbert (17) uit Bennekom en Lisa Scholtens (18) uit Hoogeveen, geven ook acte de présence. Vorig jaar maakten beiden een succesvol debuut door gelijk in de prijzen te vallen. Uiteraard smaakt dit voor allebei naar meer. Deze twee generatiegenoten hebben dit jaar hun middelbare school afgerond en kunnen nu de hele zomer volop dammen. En dat gaan zij zeker doen! Gabbert damt al ruim 11 jaar en heeft meerdere NK-titels bij de jeugd gewonnen. Ook werd ze knap tweede en derde op het EK Junioren meisjes in Turkije. Scholtens is het eerste Nederlandse meisjes met twee jeugdwereldtitels. Daarnaast mag ze voor Nederland voor het eerst uitkomen op het WK Vrouwen later dit jaar.

Aanstormend talent
Het deelnemersveld wordt complementeert door de aanstormende jeugdtalenten Elise Schouten (16) uit Hoogeveen, Fleur Kruysmulder (16) uit Huissen, Tanya-Marie Cnossen (15) uit Eindhoven en Yulia Bintsarovska (14) uit Kampen. Schouten werd vorig jaar overtuigend winnaar in de B-groep en maakt nu haar debuut op het hoogste niveau. Ook Kruysmulder en Bintsarovska doen voor het eerst mee. Zij maken een enorme damontwikkeling door en mogen de ene na de andere (inter)nationale prijs aan hun collectie toevoegen. Voor Cnossen is het de tweede keer. Zij mocht vorig jaar debuteren en dat deed zij zeer verdienstelijk.

NK B-categorie
Voor de tweede keer vindt het NK B-categorie plaats: het Proost Management NK Vrouwen. Acht damsters spelen van 3 tot en met 7 juli hun eigen rondtoernooi. De winnaar promoveert volgend jaar naar de A-categorie. Ook hier zien we een gebalanceerde mix tussen jong en oud. Er zijn vijf geroutineerde speelsters: Barbara Graas (71), Iepie Poepjes-Koopman (75), Anna Bakker (69), Nicole Schouten (64) en Daniëlla de Vos (49). De jongere generatie wordt vertegenwoordigd door Marjory Feyt (15), Charell Schuller (16) en Rosanne Steenblik (14).

Live te volgen
Alle partijen worden op live-borden gespeeld. Thuiskijkers kunnen alle gespeelde zetten op de voet volgen. Bij de live-partijen loopt ook een analysegrafiek mee om de (gemiste) kansen weer te geven. Dit jaar worden voor het eerst elke dag NK-uitzendingen, ‘journaals’, gemaakt. Dit wordt verzorgd door de Hoogeveense dammer MF Nick Waterink. Waterink zal op een laagdrempelige uitleg de highlights van de dag bespreken. De uitzendingen zijn te bekijken op de website van het NK.

Side-events
Met de samenwerking van het damproject Fitter Brein worden tijdens het NK ook maatschappelijke activiteiten opgezet. Dinsdag 4 juli om 10:00 uur vindt de eerste terrasdamactiviteit plaats voor bewoners van Hoogeveen, in samenwerking met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Deze activiteit vindt tot en met augustus elke dinsdag plaats bij het gezellige Grandcafé Marron. Ook worden bewoners van de wijk Krakeel in Hoogeveen uitgedaagd om een potje te dammen.

De opening
De opening vindt op zaterdag 1 juli plaats om 12:30 uur. De sluiting is op vrijdag 7 juli rond 16:30 uur. Het NK is gratis toegankelijk voor het publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de topdamsters of een potje te dammen in de analysezaal.

Het Nederlands Kampioenschap dammen vrouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe, KNDB, DDB, Proost Management, Stichting Wijkcentrum Krakeel, Parkvakanties, Opgroeien En Zo, J.E. de Vries Advies, Ilex Installatiemanagement bv, C.B.A Concept Bedrijfsadministraties, MMC Veenendaal, Steenbergerhoeve, HDC Hoogeveen, Stichting Damvrienden van Hoogeveen en onze NK-donateurs.

Ga voor meer informatie (nieuws, programma, partijen, uitslagen, foto’s en video’s) over het NK naar de officiële website: nkv2023.kndb.nl of neem contact op met de organisatie DroomDamsters: info@droomdamsters.nl / www.droomdamsters.nl. Adres speellocatie: MFC Magneet, Grote beer 20, 7904 LW Hoogeveen.