Skip to content

Natalia Sadowska ook de sterkste bij de tweede Grand Prix

DroomDamsters organiseerde op zaterdag 24 september haar tweede Grand Prix op een prachtige locatie, namelijk restaurant Hygge in de bruisende stad Utrecht. De eerste Grand Prix werd op 15 mei in Hoogeveen gehouden. Het was een gezellige damdag met een toptoernooi voor de damsters en voor de niet-dammers en sponsoren werden twee damworkshops gegeven. Tevens gaf damgrootmeester Alexander Schwarzman een aanschuifsimultaan voor het publiek.  

Het deelnemersveld van de Grand Prix was iets afgeslankt ten opzichte van de eerste keer. Er waren namelijk tegelijkertijd ook centrale trainingen. Desalniettemin was het veld sterk bezet. Zo deden de drie topdamsters uit Polen weer mee, maakte de Oekraïense grootmeester Darya Tkachenko haar debuut en waren de Nederlandse topdamsters Ester van Muijen en Vitalia Doumesh present. Daarnaast was jong en oud goed vertegenwoordigd waardoor het deelnemersveld een mooie mix had aan verschillende generaties.

De ‘DroomDamsters’ speelden in totaal acht rondes met een bedenktijd van 10 minuten + 5 seconden per zet. Dit vraagt om snelle beslissingen te nemen. Het was tot aan de laatste ronde erg spannend. De Utrechtse Ester van Muijen ging tot aan de zesde ronde aan de leiding. In deze ronde speelde ze tegen Darya Tkachenko die toen op de tweede plek stond. Met een overwinning zou Van Muijen goede zaken hebben gedaan voor de titel. Echter, was Tkachenko te sterk en nam zij de koppositie over. In de voorlaatste ronde kwam Tkachenko niet verder dan een remise tegen Munkthuya Nasanbayar, die uiteindelijk knap op een derde plaats eindigde. Natalia Sadowska won wel van Van Muijen. Dit bekende dat Sadowska en Tkachenko op gelijke hoogte kwamen in de laatste ronde. Beiden wonnen ook de laatste partij en dit betekende dat Sadowska kampioen zou zijn vanwege het feit dat zij een sterker programma heeft gehad. Tkachenko werd tweede.

Hygge werd goed bezocht door veel niet-dammers. Er werden namelijk twee leerzame damworkshops gegeven door Jasmijn Scholtens, Tessa Kenson en Zainal Palmans. Zo was er een ochtend- en een middagsessie. Ongeveer 45 mensen deden hieraan mee en zij leerden de basisregels van het damspel, maar ook strategie, tactiek en eindspel. Aan het einde van de workshops konden ze tegen elkaar een potje dammen. En als ze dan nog zin hadden, dan schoven ze aan bij de aanschuifsimultaan van Alexander Schwarzman die de hele dag aanwezig was om het publiek te vermaken. Alle deelnemers van de workshop ontvingen een prachtige DroomDamsters-tas met leuke goodies, zoals een DamZ-dambord.

Deelnemers werden allemaal goed verzorgd door Hygge en de sponsoren van de Grand Prix. Zo was er een uitgebreide lunch en een gezellige naborrel. DroomDamsters vindt het belangrijk dat leden en spelers elkaar kunnen ontmoeten en dat het dammen weer een gezellige denksport wordt. Op naar de volgende Grand Prix!

Uitslagen 2e Grand Prix

Bekijk hier de foto’s