Skip to content

Meisjestoernooi een groot succes

Op woensdag 3 januari werd in Hoogeveen het tweede meisjestoernooi van DroomDamsters georganiseerd. In Hoogeveen was de opkomst wederom prachtig met 42 beginnende en ervaren (droom)damsters. Het is heel bijzonder dat er damtoernooien worden gehouden met zoveel dammende meisjes. Het eerste toernooi vond op 24 juni 2023 plaats in Lunteren. Ook toen was er een mooie groep met 40 deelneemsters.

Voorzitster Nicole de Vries opende in MFC De Magneet het damtoernooi. Ze was apetrots. “Toen ik jullie leeftijd had, waren er geen meisjestoernooien. Ik ben daarom erg blij dat we dit met DroomDamsters voor jullie mogelijk kunnen maken. Er is namelijk veel behoefte aan dit soort gezellige toernooitjes. Ik vind het erg leuk om te zien dat zoveel meisjes de passie voor het prachtige damspel delen. Wij hopen dit nog jaren te kunnen voortzetten.” Het toernooi kan niet zonder sponsoren. De hoofdsponsor, Marinus Willemsen van Basalt Bouwadvies bv, was er ook. Hij was erg blij met de leuke en positieve reacties op dit initiatief.  

Openingszet door Elise Schouten
De deelneemsters speelden in een grote groep volgens het Zwitsers-systeem. In totaal werden zeven partijen gespeeld met ongeveer 30 minuten per ronde. Er werd zonder klok gespeeld, maar als een partij te lang duurde werd de klok wel uit de doos gehaald. De jongste deelneemster was 6 jaar en de oudste 15. Na de openingszet van arbiter Elise Schouten (voormalig Nederlands dameskampioen in de B-categorie) konden de schijven worden verplaatst.

Topborden
De ervaren damsters maakten er een spannende strijd van voor het algemeen klassement. Na vier ronden ging de 9-jarige Gwen Scholten en de 13-jarige Emy van den Berg uit Den Haag aan de leiding met 8 punten. Vervolgens werd er een pauze ingelast. De deelneemsters konden daardoor even op adem komen met een goed verzorgde lunch. Nieuwe energie om er weer tegenaan te gaan. In de vijfde ronde ging Gwen een kopje onder tegen Emy waardoor Emy alleen aan de leiding ging. In de zesde ronde was het podium weer helemaal anders. De 12-jarige Fienne Martens uit Witharen wist de koploopster te verslaan. Na zes ronden stond Fienne op de eerste plek en de 13-jarige Indy Schouten uit Reeuwijk kon haar achtervolgen. Zij had, net zoals Fienne, 11 punten behaald. De finaleronde moest de beslissing geven. De meisjes maakten het zeer spannend. Fienne wist niet te winnen van Gwen (remise) en Indy was Emy de baas waardoor Indy het tweede meisjestoernooi op haar naam schreef.  Tweede werd Fienne en derde Gwen.   

Iedereen een prijs
Niemand ging met lege handen naar huis. Voor alle deelneemsters hadden we een goed gevuld tasje gemaakt met een gouden medaille. Voor de winnaars (per leeftijdscategorie) was er een mooie beker te winnen. Al met al een geslaagde dag en op naar de volgende editie!

De prijswinnaars in de verschillende leeftijdscategorieën
14/15 jaar: Anjana Ponnampalam
13 jaar: Indy Schouten
12 jaar: Fienne Martens
11 jaar: Kavishna Ponnampalam
10 jaar: Chantal van Santen
9 jaar: Gwen Scholten
8 jaar: Maya Scholten
6/7 jaar: Galadriel Jansen

Alle uitslagen en de stand is terug te vinden op Toernooibase