Skip to content

Meer dames aan de haal met het damspel

Bron: Hoogeveensche Courant 10 mei 2022 – Link naar het arikel

DroomDamsters is een nieuw project van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en zet zich in om de wedstrijddamsport voor meisjes en vrouwen te stimuleren en te promoten en organiseert onder andere toernooien

Het eerste toernooi van DroomDamsters wat op de agenda staat is de start van een heuse Grand Prix. Zaterdag 14 mei wordt deze in MFC De Magneet in Hoogeveen gehouden vanaf 11.00 uur. Hieraan doen 28 damsters mee. Zo komt de tweevoudig wereldkampioene Natalia Sadowska uit Polen. In de nationale competitie komt zij uit voor HDC Hoogveen. Daarnaast schuift ook de huidige Nederlands kampioene Vitalia Doumesh aan. Tevens doet er veel jeugdig talent mee.

Behoorlijk ondertal

Het damspel is voor iedereen toegankelijk; de spelregels zijn namelijk makkelijk te leren, waardoor het een laagdrempelig spel wordt. In drie minuten kan iedereen een dampotje starten. Tegelijkertijd is het ook een enorme uitdaging om een hoger niveau te behalen. Bij het schooldammen en recreatief niveau zie je de grote verschillen bijna niet, maar op wedstrijdniveau wordt het damspel meer beoefend door mannen. Hierin zijn de dames in een behoorlijk ondertal. DroomDamsters moet hierin verandering brengen. Dit is een online damvereniging waar iedereen lid van kan worden. DroomDamsters vindt het belangrijk om het damspel positief onder de aandacht te brengen via promotionele projecten door boegbeelden, zoals Jasmijn Scholtens in te zetten.

Hoogeveense voorzitster

DroomDamsters wordt gedragen door de Hoogeveense voorzitster Nicole de Vries (18): “Wij zijn afgelopen jaar gestart en hebben nu al 125 leden. We zien dat de community van het damesdammen hechter is geworden door de activiteiten die we opzetten. Het dammen wordt voor hen weer wat gezelliger, leuker en professioneler gemaakt. Ook willen wij een via onze vereniging nieuwkomers inspireren en binden aan de damsport. Oja, en we hebben een prachtige promotiefilm gemaakt!”

Meer informatie over DroomDamsters en de Grand Prix is te vinden op onze website.