Skip to content

Lisa Scholtens pakt goud op WK Blitz

Nicole de Vries en Lisa Scholtens zijn beide derde van de wereld geworden!

Een mooie medailleoogst voor de Nederlandse jeugddammers na een week dammen: tweemaal goud, zilver en drie keer brons. Maar vooral groot feest voor de DroomDamsters. Lisa Scholtens is bij het sneldammen eerste geworden in de categorie aspirantenmeisjes (onder de 16 jaar) en Nicole de Vries en Lisa Scholtens zijn ook derde van de wereld geworden in het reguliere WK-toernooi. Een fantastische presatie van deze twee DroomDamsters! Lisa is de eerste Nederlandse damster die goud pakte  op een WK-jeugd.

Foto Michel Stempher

Resultaten andere DroomDamsters:
Jun M: Marie Gabbert 6e, Myrthe Kraaijeveld 12e
Asp M: Fleur Kruysmulder 7e, Luise Gabbert 10e
Pup M: Tanya-Marie Cnossen 9e, Oleksandra Chumachenko 15e
Wel M: Jasmina Benhari 8e
 

„Een droom die voor mij nu werkelijkheid is geworden.” Maar niet alleen dat, Lisa heeft in het algemene toernooi ook brons gehaald. Ook Nicole de Vries, die een sterk toernooi speelde, is derde van de wereld geworden in de categorie juniorenmeisjes (onder de 19 jaar). Bij het sneldammen viel ze net buiten het podium met een 5de plaats.

Sterk spelende Nicole zorgt voor brons

Nicole speelde een uitermate sterk toernooi. Met haar vertrouwde technische speelstijl versloeg ze een aantal concurrenten. Zo behaalde ze belangrijke overwinningen op topspeelsters Aliona Bolshakova uit Rusland (wereldkampioen sneldammen) en de toptalenten van Oekraïne Vira Popruha en Darina Skorohod. In de vierde ronde had Nicole even een dipje toen ze verloor van de wereldkampioen Maryia Chasnakova. „Ik was enorm teleurgesteld en had er wel even zwaar mee met deze zure nederlaag. Ik ben een echte vechter en ga er altijd voor”, vertelde Nicole na het verwerken van de teleurstelling. Vechten kan Nicole wel, want ze boekte vervolgens drie overwinningen achterelkaar. De overwinning op landgenote Myrthe Kraaijeveld in ronde 7 was de bevestiging dat ze hoe dan ook het podium zou halen. De laatste en 8ste ronde was spannend, want de gehele top 3 was nog niet duidelijk. Al snel wist Nicole dat haar concurrente, Maryia Chasnakova uit Wit-Rusland, haar wedstrijd verloor. Nicole zat zelf tegen de taaie Russin Aigiza Mukhametianova. Als de Hoogeveense deze partij zou winnen, was ze wereldkampioen. Echter, de partij verliep niet lekker. „Het was geen beste partij. Ik zag dat mijn concurrente verloor, maar mijn stand was zwak en ik verloor zelfs de partij. Dat was enorm balen. Ik was er zo dichtbij.” Na het verwerken van de tweede tegenslag was ze toch nog tevreden over het toernooi. „Voorafgaand aan het toernooi zou ik getekend hebben voor de derde plaats. Ik ben trots op mezelf en ik ben blij dat ik het podium heb gehaald.” Met deze prestatie heeft de Hoogeveense ook haar meestertitel gekregen van de werelddambond (FMJD): MFF, Maître FMJD Féminin.

Lisa pakt ook brons in een fotofinish

Voor Lisa ging het algemene toernooi bij de aspirantenmeisjes anders dan bij Nicole. Lisa had moeite om de top bij te benen in een sterk deelnemersveld. De opzet van de partijen ging allemaal wel goed, maar ze had moeite om haar voordeel om te zetten in winst. Daarnaast kreeg ze twee nederlagen om de oren die ze zelf had veroorzaakt door het kiezen van een verkeerd plan. Toch bleef ze overeind en haar concurrenten verloren van elkaar ook allemaal punten. „Ik had de hoop nog niet opgegeven. De laatste dag moesten we nog twee ronden spelen en ik stond maar één punt achter de nummer 3.” In de achtste ronde ging ze voorspoedig tegen de Poolse Klara Kornaga. In de opening won Lisa al snel een schijf door enkele dreigingen tegen de aanval in te zetten. Ze stond straal gewonnen, maar door een onnauwkeurige beslissing kreeg haar tegenstandster compensatie en eindigde de partij in remise. „Ik baalde enorm dat ik niet won. Ik weet niet wat er allemaal gebeurde en waarom het fout ging. De winst was namelijk niet moeilijk.” Nog één ronde te gaan, de laatste 9de ronde. Alles zou mee moeten zitten (ook de partijen waar ze geen invloed op had) om alsnog met een eindsprint de derde plaats te bemachtigen. Ze moest dan eerst Daryna Mossiekno uit Oekraïne verslaan die derde stond en dat deed ze. „Dit keer had ik wat meer geluk. Mijn tegenstander blunderde enorm in het eindspel. De partij was anders misschien wel remise geworden.” Het was nu afwachten voor Lisa wat de eindstand zou worden. Zowel de Estse Karmen Kuusik als Daryna had ook 11 punten. „De eindstand die officieel door de arbiter is vastgesteld, wees uit dat ik 3de was geworden”, zegt de glunderde Lisa na deze bijzonder welkome verrassing en geweldige prestatie. Het was een spannende fotofinish die in het voordeel viel voor de Hoogeveense. Ook Lisa wordt gekroond met een kandidaat-meestertitel: CMFF, Candidat Maître FMJD Féminin.

 

Lisa Scholtens in actie. Ook op de foto de damsters Luise Gabbert (midden) en Fleur Kruysmulder (vooraan) – Foto Michel Stempher

Lisa pakt de wereldtitel in het blitz

Traditioneel werd het WK afgesloten met het sneldammen in alle leeftijdscategorieën, ook wel het blitz genoemd. Het speeltempo was gering met 5 minuten bedenktijd per persoon plus 3 bonusseconden per zet. De schijven vliegen dan letterlijk over het bord. Een moeilijke discipline, want je moet alles 10 keer zo snel doen: rekenen, zetcontrole, taxeren en ook de klok in de gaten houden want wie geen tijd meer heeft, verliest de partij. Dit vond allemaal op zondag plaats. Nieuw toernooi, nieuwe kansen dacht Lisa. „Zaterdagavond had ik nog even geoefend om in het sneldamritme te komen. Het is altijd even schakelen na een zwaar toernooi met lange partijen.” Lisa sliep die avond niet goed. De vele aandacht en alle leuke positieve reacties en felicitaties voor haar bronzen medaille was overweldigend. „Gelukkig had ik heel veel zin in het sneldammen en barstte ik van de adrenaline om weer fit de nieuwe dag te beginnen. De bronzenmedaille gaf mij nieuwe energie.” In de eerste ronde trof ze gelijk de huidige wereldkampioen MFF Tunaara Fedorova uit Rusland. Ze hield deze partij knap op remise. „Het was een bekende opening die ik kreeg. Ik kon daardoor snel zetten doen en tijdwinst pakken. Tunaara viel vervolgens aan, waardoor ik kon omsingelen. Uiteindelijk gaven we beiden niks weg. Ik was erg tevreden met het resultaat.” Vervolgens kwam Lisa pas echt op stoom en ging daarna als een speer. Ze sneldamde de ene na de andere topspeelster van het bord, onder wie de nummer 2 op het WK Darya Nikifarava. „Ik speelde bewust snel om mijn tegenstanders onder druk te zetten en probeerde allerlei zetjes erin te vlechten. Dit werkte goed, want veel van mijn tegenstanders trapten ergens in.” Ze boekte maar liefst vier overwinningen achterelkaar en stond alleen aan de top. Echter, verloor ze ongelukkig in de zesde ronde van de Wit-Russische Nastassia Sakalova. „Dit was niet nodig, want ik had een voordelig eindspel. Echter, had ik maar 2 seconden op de klok en was ik te laat om een zet te doen.” Toch stond Lisa er nog goed voor in het klassement en gelijk in de volgende ronde heroverde ze de koppositie na een overwinning op de Oekraïense CMFF Daryna Lobanova. Met nog een ronde te gaan wist Lisa één ding zeker: bij winst zou zij de nieuwe wereldkampioene zijn. De spanning was om te snijden. De partij verliep niet zoals gehoopt. De Litouwse Milana Simenaite gaf geen krimp. De stand was remise, tot haar tegenstander een onreglementaire actie uitvoerde en direct de partij verloor. Lisa straalde van geluk toen ze zichzelf wereldkampioene mocht noemen. Ze had zo’n sterk programma, de hele wereldtop kreeg ze, dat zelfs remise al voldoende was voor de eerste plek.