Skip to content

Hoogeveen voor de derde keer het strijdtoneel voor het Basalt NK Dammen voor Vrouwen

HOOGEVEEN – Voor de derde keer komen de topdamsters uit heel Nederland naar Hoogeveen voor het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen. In 2022 en 2023 heeft dit toernooi hier ook plaatsgevonden. Deze editie wordt het slotstuk van een prachtige trilogie. De organisatie is ook dit jaar weer in vertrouwde handen van ‘DroomDamsters’, een damvereniging die zich actief inzet voor het meisjes- en vrouwendammen in Nederland. DroomDamsters is één van de grootste damverenigingen met meer dan 200 leden. Het deelnemersveld is dit jaar weer sterk bezet met jeugdig talent, de gevestigde orde en ook de internationale top. Er wordt gespeeld van 22 – 28 juni in het MFC De Magneet. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en is in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

Het eerste NK in Hoogeveen vond plaats in Het Klooster in 2022. De jonge organisatoren, Vera Brunink (20), Nicole de Vries (20) en Jasmijn Scholtens (21), hun eerste grote damtoernooi om te organiseren. Alle drie de organisatoren zullen ook dit jaar weer hun schouders eronder zetten om er een prachtig toernooi van te maken. Vera Brunink kijkt met veel plezier terug op het begin van dit NK-drieluik. “Het was de eerste keer dat ik het toernooi leidde als toernooidirectrice. We ontvingen heel veel publiciteit van lokale en nationale media, en dat gaf het meisjes- en vrouwendammen een enorme boost. Zelf was ik ook live te horen op Radio 538, en was mijn collega-organisator Jasmijn Scholtens te zien op het NOS-journaal. Ook afgelopen jaar werd er volop aandacht geschonken aan de NK-finalisten. We trekken alles uit de kast om van deze laatste editie een heel mooi toernooi te maken.” Vorig jaar werd de A-groep gewonnen door grootmeester Darya Tkachenko die hiermee haar eerste Nederlandse titel pakte. De B-groep werd gewonnen door Danielle de Vos, die daardoor dit jaar mee kan doen met de in totaal 10 damsters in de A-groep.

Meisjes- en vrouwendammen populairder geworden
Dankzij de inzet van DroomDamsters is het meisjes- en vrouwendammen populairder geworden. Niet alleen organiseert DroomDamsters de NK’s, ze zetten zich ook hard in voor de nieuwe generatie. Zo worden meerdere keren per jaar meisjestoernooien georganiseerd door het hele land. De animo voor deze toernooien is altijd groot. Voorzitster Nicole de Vries ziet een positieve trend in het meisjes- en vrouwendammen. “Toen ik nog jeugdspeler was, waren er geen meisjestoernooien. Ik ben daarom erg blij dat we dit met DroomDamsters voor jullie mogelijk kunnen maken. Er is namelijk veel behoefte aan dit soort gezellige toernooitjes. Ik vind het erg leuk om te zien dat zoveel meisjes de passie voor het prachtige damspel delen. Ik hoop dat ze blijven dammen en wie weet gaan zij ooit ook schitteren op het NK-podium.”

Een bont gezelschap van damsters
Het deelnemersveld kent veel bekende gezichten. De meeste speelsters hebben ook meegedaan aan een van de vorige edities. Zo zal GMIF Darya Tkachenko (40) uit Wageningen haar titel proberen te verdedigen. Zij werd vorig jaar tweede van de wereld en zal in december een match spelen om de wereldtitel.  Ook de kampioen van 2022, MFF Laura Timmerman (31) is weer van de partij. Vorig jaar deed zij niet mee. Na 12 jaar niet te hebben gedamd maakt MFF Karlijn Overes (29) dit jaar haar rentree bij het NK vrouwen. In 2010 deed zij voor het laatst mee met het NK vrouwen, toen werd ze tweede. Ook weer van de partij zijn Munkhtuya Nasanbayar (43) uit Leeuwarden en Rianka van Ombergen-Rentmeester (37) uit Heinkenszand. Beide dames deden in de eerste editie van 2022 mee. De damster met de meeste ervaring op het NK vrouwen is MIF Vitalia Doumesh (59), die dit jaar voor de 27e keer mee zal doen. Vorig jaar pakte zij brons. Dankzij haar overtuigende overwinning op het Proost Management NK-B in 2023 speelt MFF Daniëlla de Vos (50) uit Bergen op Zoom dit jaar ook mee in de A-groep. Verder wordt het deelnemersveld gecomplementeerd door drie jeugdige talenten uit het meisjestalentenprogramma van de KNDB. MFF Fleur Kruysmulder (17) uit Huissen doet dit jaar voor de tweede keer mee aan het NK vrouwen. Namens damclub Hoogeveen zullen dit jaar MIF Lisa Scholtens (19) en MFF Yulia Bintsarovska (15) weer deelnemen. Scholtens werd in 2022 derde, en in 2023 tweede op het NK Vrouwen. Alleen de nationale titel mist nog. Voor Bintsarovska is het haar tweede NK, vorig jaar was ze dicht bij een derde plek want ze eindigde met 3 anderen op de gedeelde 4e plek met 10 punten. Met haar 15-jarige leeftijd is Bintsarovska dit jaar de jongste deelneemster.

NK B-categorie
Voor de derde keer vindt het NK B-categorie plaats: het Proost Management NK Vrouwen. Dit toernooi wordt van 24 tot en met 28 juni gehouden. De winnaar promoveert volgend jaar naar de A-categorie.

Live te volgen
Alle partijen worden op live-borden gespeeld. Thuiskijkers kunnen alle gespeelde zetten op de voet volgen. Bij de live-partijen loopt ook een analysegrafiek mee om de (gemiste) kansen weer te geven. Dit jaar worden weer elke dag NK-uitzendingen, ‘journaals’, gemaakt. Dit wordt verzorgd door de Hoogeveense dammer MF Nick Waterink. Waterink zal op een laagdrempelige uitleg de highlights van de dag bespreken. De uitzendingen zijn te bekijken op de website van het NK.

Side-events
Met de samenwerking van het damproject Fitter Brein worden tijdens het NK ook maatschappelijke activiteiten opgezet. Zo vindt er een bijeenkomst plaats voor MDT-damjongeren op zondag 23 juni. Deze jongeren volgen een maatschappelijk programma bij Fitter Brein om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Via activiteiten doen ze iets terug voor de samenleving. Daarnaast zal Fitter Brein voor de oudere bewoners een damontmoeting organiseren en wordt iedereen uitgedaagd om een potje te dammen.

Wethouder Bisschop opent het toernooi
De opening vindt op zaterdag 22 juni plaats om 12:30 uur. De opening wordt gedaan door wethouder sport Roelof Bisschop van de Gemeente Hoogeveen. Ook alle partners en sponsors worden uitgenodigd om tijdens de opening aanwezig te zijn. In de afgelopen drie jaar hebben we gewerkt met vaste sponsors en partners en de organisatie wil hen allemaal daarvoor bedanken. De sluiting is op vrijdag 28 juni rond 16:30 uur. Het NK is gratis toegankelijk voor het publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de topdamsters of een potje te dammen in de analysezaal.

Het Nederlands Kampioenschap dammen vrouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe, KNDB, DDB, Proost Management, Stichting Wijkcentrum Krakeel, Parkvakanties, Opgroeien En Zo, J.E. de Vries Advies, Ilex Installatiemanagement bv, C.B.A Concept Bedrijfsadministraties, MMC Veenendaal, Steenbergerhoeve, HDC Hoogeveen, Stichting Damvrienden van Hoogeveen en onze NK-donateurs.

Ga voor meer informatie (nieuws, programma, partijen, uitslagen, foto’s en video’s) over het NK naar de officiële website: nkv2024.kndb.nl of neem contact op met de organisatie DroomDamsters: info@droomdamsters.nl / www.droomdamsters.nl. Adres speellocatie: MFC Magneet, Grote beer 20, 7904 LW Hoogeveen