Skip to content

Laura Timmerman pakt haar eerste Nederlandse damtitel

Het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen zit erop. In een bloedstollende laatste ronde, waarin nog vier spelers de kans hadden om kampioen te worden, was het de Amersfoortse Laura Timmerman die de genadestoot uitdeelde door aftredend kampioene Vitalia Doumesh te verschalken met een zeer fraaie strategische opzet. Het zilver was voor Luise Gabbert die op haar beurt een knap staaltje aanvalsspel tegen Jacqueline Schouten. Lisa Scholtens legde beslag op het brons na een puntendeling tegen Sarah Rijgersberg in de slotronde.

De toernooiwinst van Laura Timmerman moet als een bevrijding hebben gevoeld voor de 29-jarige dame uit Amersfoort. In haar negen eerdere pogingen kwam ze regelmatig in de buurt van het eremetaal, maar pas in de jubileumeditie was het eindelijk raak met de gouden medaille. Een zeer verdiend resultaat na jaren van hard trainen.

Ook Luise Gabbert en Lisa Scholtens kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. In hun debuut op het Nederlands kampioenschap voor de vrouwen komen ze direct op het podium terecht als gevolg van hun sterke spel en stalen zenuwen op de belangrijke momenten. Terwijl Gabbert vaak in het begin van de wedstrijden al een voordelige stelling op het bord aantrof, was het Scholtens die zich keer op keer een uitmuntende rekenaar toonde en daarmee op onverwachte momenten genadeloos toesloeg.

Het podium van Timmerman, Gabbert en Scholtens is het bewijs dat de nieuwe generatie vrouwen nu echt de vruchten begint te plukken van het keiharde trainen met coach Ester van Muijen. De gevestigde orde, onder wie de meervoudig kampioene Vitalia Doumesh, delfde gedurende het toernooi meerdere malen het onderspit tegen de debutanten.

Volgend jaar organiseert damclub Hoogeveen in samenwerking met de stichting DroomDamsters opnieuw het Nederlands kampioenschap vrouwen. Laura Timmerman en Elise Schouten zijn al verzekerd van een plek in de finale op basis van hun toernooiwinsten in respectievelijk de Basalt A-groep en de Proost Management B-groep.

Alle informatie over het afgelopen kampioenschap -waaronder de wedstrijden en uitgezonden streams van Rick Hakvoort, Steven den Hollander en Nick Waterink- is te vinden op de toernooiwebsite: https://nkv2022.kndb.nl/.