Skip to content

De 1e Grand Prix gewonnen door Natalia Sadowska

Zaterdag vond de eerste Grand Prix plaats in Hoogeveen.  De voorzitster van DroomDamsters, Nicole de Vries, vond het geweldig dat het toernooi in haar woonplaats werd georganiseerd.

De 27 deelneemsters kwamen uit alle hoeken van het land . Zelfs had het toernooi een internationaal tintje door deelnemers uit Polen en Mongolië. Alle deelneemsters speelden in één grote groep in totaal acht partijen. Het speeltempo was redelijk vlot. Elke speelster kreeg 10 minuten op de klok en per zet kregen ze 10 seconden erbij. Een partij duurt dan ongeveer een halfuur. Dit betekent dat er weinig tijd beschikbaar is
om diepe varianten te berekenen. Wie geen tijd meer heeft, verliest
de partij. Gelukkig waren de meeste damsters getraind om tot snelle
beslissingen te komen.

Nicole de Vries opent het toernooi aan het bord van Natalia Sadowska

De 2-voudig wereldkampioene Natalia Sadowska uit Polen kwam speciaal een weekendje naar Nederland toe samen met haar dammaatjes Arleta Flisikowska en Katarzyna Stanczuk. De voormalige wereldkampioene speelde een zeer sterk toernooi. Met vier punten voorsprong op de nummer twee ging ze met de titel ervandoor. “Ik had er veel zin in om mee te doen aan de Grand Prix van DroomDamsters. Over mijn spel ben ik ook erg tevreden”, zei Natalia na afloop van het toernooi. “Ik wil zeker weer meedoen met de tweede editie.”

Voor de dames was er een mooie prijzenpot van 1000 euro beschikbaar. De huidige Nederlands kampioene, Vitalia Doumesh uit Alkmaar, werd tweede en de jeugdkampioene Yulia Bintsarovska uit Kampen werd knap derde. Nicole deed zelf ook mee. Zij eindigde in de middenmoot met een 14e plek. “Het spelen en het organiseren was niet altijd even gemakkelijk. Ik ben niet zo tevreden over mijn damprestaties, maar wel over het toernooi. Ik kreeg veel leuke reacties van de deelneemsters. Zij waren enthousiast over DroomDamsters en over dit initiatief.” Alle deelneemsters kregen tevens een lunch en een diner aangeboden. Niemand ging met lege handen naar huis, want na afloop ontving iedereen een prachtige DroomDamsters-tas met leuke goodies.

“Naast het dammen is het ook heel belangrijk dat we de damsport gezellig maken. Zo vaak zien we elkaar namelijk niet. Via de Grand Prix, die we drie keer per jaar willen organiseren, gaan we daar verandering in brengen. Hopelijk kunnen we hierdoor meer meisjes en vrouwen enthousiast maken voor het damspel.” 

Voor de beginnende damsters, kinderen en volwassenen, werd er een damclinic met een instaptoernooi gegeven. Het boegbeeld van DroomDamsters, Jasmijn Scholtens, nam de damsters in wording mee in de wondere wereld van het damspel. Ze legde alle facetten van het damspel uit, van de regels, tactiek, techniek tot aan het eindspel.

De Grand Prix werd mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, SWC Krakeel, Damclub HDC Hoogeveen en alle leden en donateurs van DroomDamsters. Ga naar de Grand Prix-pagina of onze Facebook-pagina om de foto-album te bekijken.

De eindstand is te vinden op Toernooibase. Klik hier om de resultaten te bekijken.

Prijswinnaars overige klassementen:
Tanya-Marie Cnossen: winnaar categorie 800-999
Oleksandra Chumachenko: winnaar categorie onder de 800