Skip to content

Damster Lisa Scholtens: ‘Mijn droom is om wereldkampioen te worden’

In de wekelijkse rubriek Sportret wordt een bekendheid uit de sport het hemd van zijn/haar lijf gevraagd. Deze keer is de 16-jarige damster van de Hoogeveense Dam Club (HDC) Lisa Scholtens uit Slagharen aan de beurt.

Volledige naam
Lisa Scholtens

Roepnaam
Lisa

Geboortedatum en -plaats
17-01-2005 in Groningen.

Woonplaats
Slagharen

Burgerlijke staat
ongehuwd

Lengte
1,79 m.

Opleiding
Ik zit in VWO 5 van het Greijdanus in Hardenberg.

BRON:
Interview
Reinier de Boer, Hoogeveensche Courant, maandag 10 augustus 2021

Foto
André Weima ©

Beroep
Ik heb naast school twee bijbaantjes: bibliothecaresse in de mediatheek van school en ik help in een tweedehands kledingwinkel in Lutten: Hip&Zo. Na het voortgezet onderwijs wil ik een economische studie gaan doen en in die sector ook een baan gaan vinden.

Favoriete muziek
Imagine Dragons. Dit zit tussen pop en rock in. Niet het hele ruige van rock en niet het saaie van alleen maar pop.

Favoriete film
Oceans 8 en andere Oceans films. De combinatie van humor en een interessant plot trekt mij wel aan.

Favoriet tv-programma
Ik kijk graag crimeseries zoals Criminal Minds en CSI New York. Het denkwerk van de detectives vind ik leuk om te volgen.

Favoriet vakantieland
Wij gaan meestal op vakantie in Nederland. Ik ben één keer in Noorwegen geweest, maar toen was ik nog vrij jong. Daar wil ik later nog wel een keer weer heen. Verder heb ik 4x meegedaan aan een wereldkampioenschap. Eén keer in Nederland (Beilen), 3x in het buitenland: Tallinn (Estland), Dabki (Polen) en Gomel (Wit-Rusland). Dabki was erg mooi, ook daar zou ik nog wel een keer heen willen op vakantie.

Belangrijkste les van mijn ouders
Ik ben erg blij met de steun van mijn ouders voor mijn damcarrière. Mijn moeder rijdt me naar wedstrijden door heel Nederland en is ook mee geweest naar de WK’s. Hoewel mijn ouders weinig inzicht hebben in het damspel op het niveau dat ik nu speel, proberen ze me wel te helpen bij het creëren van goede randvoorwaarden. Denk hierbij bijv. aan goede voeding, voldoende drinken en goede (nacht)rust. Ze zijn enorm trots op mijn behaalde resultaten! Maar bovenal willen ze graag dat ik geniet van iedere partij die ik speel!

Beste beslissing ooit
Mijn oudere zus na-apen en ook gaan dammen. Toen ik zes jaar was deed mijn oudere zus Jasmijn mee aan schooldammen. Ik heb daarbij staan te kijken en vond het erg leuk. Na het schooldammen werd door de Hoogeveense Damclub aan alle kinderen een gratis introductiecursus dammen aangeboden. Mijn zus Jasmijn wilde hier aan mee doen en ik ben toen als zesjarig meisje ook mee gaan doen. Ik kreeg toen les van Gerard Bruins en Zainal Palmans. Dit is inmiddels tien jaar geleden en ik heb er nooit spijt van gehad.

Hobby
Dammen. Verder lees ik graag en speel ik piano. Ook mag ik graag klaverjassen. Op de camping in Hardenberg waar wij al jaren komen, is iedere maandag- en donderdagavond een klaverjastoernooi. Dit toernooi is eigenlijk 18+, maar ik deed hier al aan mee toen ik amper tien jaar oud was. Ik ben al regelmatig in de prijzen gevallen.

Spijt van
Een remise tijdens het wereldkampioenschap in Beilen in 2015. Ik speelde tegen Khuslen Enkhbold uit Mongolië. Ik stond twee schijven voor en had de partij moeten winnen, maar in het eindspel maakte ik een fout door op het verkeerde veld dam te halen. Hierdoor werd het remise. Als ik de partij gewonnen had, was ik in de top 5 van het wereldkampioenschap geëindigd.

Hekel aan
Als mijn tegenstander alles afruilt, waardoor je geen normaal systeem kunt spelen.

Levensmotto
Nee zeggen, ja doen. Ik hoop dat ik over een paar jaar als levensmotto heb: laat mij maar schuiven.

Bang voor
Ik ben geen fan van spinnen. Maar echte angsten heb ik niet. Ik neem het leven zoals het komt.

Mooiste persoonlijke sportmoment
Mijn eerste Nederlands kampioenschap in 2014. Dit was één van de eerste grote toernooien waar ik aan mee deed en toen werd ik gelijk eerste. Ik was toen negen jaar en deed mee in de categorie welpen. Tijdens de laatste partij van dit toernooi had ik aan remise voldoende om kampioen te worden. Mijn tegenstandster bood mij tot twee keer toe remise aan, maar beide keren heb ik dit afgeslagen. Dit tot grote ontsteltenis van de naar Wageningen meegereisde jeugdleider Gerard Bruins, die tot twee keer toe bijna een hartverzakking kreeg! Maar ik wilde graag de laatste partij ook winnen en ik zag nog winstkansen, dus daarom speelde ik door. Dit had ik goed ingeschat, want even later kon ik mijn eerste Nederlands kampioenschap op mijn naam zetten. Mijn eerste wereldkampioenschap was in Tallinn in Estland. Alles was daar super goed geregeld. We hadden een keurige hotelkamer. Er waren twee speelzalen. Ik zat met de andere welpen in een eigen aparte, vrij ruime speelzaal. Het eten was ook goed geregeld. Er was steeds een uitgebreid buffet. Het ontbijt was voor mij toch wel erg bijzonder. Je kon daar gewoon warm eten als ontbijt! Dat vond ik als 9-jarig meisje erg prettig en sindsdien mag ik thuis ook graag ontbijten met warm eten. Zoals dus bijvoorbeeld lasagne, of (zoals recent voor aanvang van het NK-aspiranten meisjes) met broccoli.

Favoriete maaltijd
Lasagne (vooral als ontbijt).

Favoriet drankje
Sinas, maar gewoon water is ook prima.

Ambitie
Mijn droom is om wereldkampioen te worden. Ik ben dit jaar weer Nederlands kampioen geworden en heb me daarmee dus geplaatst voor het EK en WK. Maar het EK is dit jaar ivm corona niet fysiek, maar alleen online. Het is nog niet bekend of het WK dit jaar fysiek door kan gaan. Ik ben hierna nog drie jaar jeugdspeler. Dus nog drie kansen om me te plaatsen voor een EK/WK jeugd. Volgend jaar ga ik voor het eerst mee doen aan het NK dammen bij de dames. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Op 7 juli jl. heb ik meegedaan aan het damestoernooi dat werd georganiseerd door DES Lunteren, in samenwerking met de gloednieuwe damvereniging DroomDamsters. Hier werd ik gedeeld 3 e . Sinds 2020 ben ik door de KNDB (Koninklijke Nederlandse Dam Bond) geselecteerd voor het trainingsprogramma voor de MT’s (Meisjes Talenten). Ik krijg nu ook training van Ester van Muien. Ook doe ik mee aan de CJT en CAT. Dit zijn de centrale trainingen van de KNDB voor junioren en aspiranten.

Ik zou graag eens lunchen met
Ton Sijbrands. Hij heeft het wereldrecord simultaan blinddammen op zijn naam staan. In 2014 heeft hij tegen 32 tegenstanders blind gedamd. Ik doe ook aan blinddammen en ik zou daar graag tips van hem voor willen hebben.

Beste eigenschap
Lastig om zoiets van jezelf te benoemen… Ik denk dat ik redelijk bescheiden ben.

Slechtste eigenschap
Ook dit is een lastige vraag. Ik geef mijn slechte eigenschappen natuurlijk niet graag toe, maar opruimen is zeker niet mijn hobby.

Mijn belangrijkste prijzen
Zesde op het WK in 2015 en 2017. 4x Nederlands kampioen (2014, 2015, 2017 en 2021). Ook bij het schooldammen ben ik met De Krullevaar uit Hoogeveen meerdere keren plaatselijk en regionaal kampioen geweest en ook een keer Nederlands kampioen (2015).

Je kunt me wakker maken voor
Dammen tegen een grootmeester. Ik heb vorig jaar tijdens het Open Herfsttoernooi Hijken 2020 de 1 e ronde gespeeld tegen Gunter Valneris uit Letland. Het lukte mij niet om te winnen, maar het was wel een mooie en spannende partij. Valneris werd uiteindelijk 3 e tijdens dit toernooi. Ik vond het op dat moment erg spannend om tegen hem te spelen, maar achteraf was het wel een leuke ervaring. Dit jaar doe ik weer mee aan het Herfsttoernooi in Hijken. Daar heb ik erg veel zin in. Ik ben blij dat er na 1,5 jaar voornamelijk online dammen nu eindelijk weer wat gewone fysieke toernooien gespeeld kunnen worden. De eerste week van augustus doe ik nog mee aan het online Europees kampioenschap. Daarna van 16 tot en met 21 augustus speel ik het Hoogeveen Open 2021. Vervolgens dus in de herfstvakantie in Hijken. Hopelijk kan dit jaar het eindejaarstoernooi in Dedemsvaart ook weer doorgaan. Ik heb er zin in om weer lekker veel damwedstrijden te spelen de komende tijd.