Skip to content

DAMKAMPIOENE NICOLE DE VRIES DAMT ALLEEN NOG ALS ZIJ DAT ZELF WIL

‘Ik heb tijdens elke dampartij een liedje in mijn hoofd’

In de wekelijkse rubriek Sportret wordt een bekendheid uit de sport het hemd van haar lijf gevraagd. Deze keer is de 17-jarige damster Nicole de Vries aan de beurt.

Volledige naam
Nicole Janine de Vries

Roepnaam
Nicole

Geboortedatum en -plaats
03-11-2003, Hoogeveen

Woonplaats
Hoogeveen

 

 

BRON:
Interview
Reinier de Boer, Hoogeveensche Courant, maandag 12 juli 2021

Foto
André Weima ©

Opleiding
Ik heb net mijn vwo-diploma gehaald en na de zomervakantie ga ik studeren aan de universiteit in Utrecht. Daar ga ik de studie Liberal Arts and Sciences doen. Deze opleiding zal voor mij waarschijnlijk resulteren in een vervolg in de psychologie.

Beroep
Zomerbaantje bij schoonmaakbedrijf Effektief. Verder organiseer ik events via het project Fitter Brein en ik stimuleer het vrouwendammen via events en toernooien vanuit onze nieuwe vereniging DroomDamsters.

Favoriete muziek
Ik luister naar veel verschillende genres en naar veel verschillende artiesten, zoals muziek uit de jaren ’80, maar ook muziek van nu. Bruno Mars is mijn favoriete artiest en ik hoop nog steeds ooit naar een concert van hem te mogen.

Een leuk feitje: ik heb tijdens elke dampartij die ik speel een liedje in mijn hoofd. Het maakt niet uit welk liedje, maar het gebeurt me elke partij weer opnieuw. Dit klinkt misschien ongelofelijk onhandig, maar het hoort voor mij bij mijn nadenkproces en het helpt me zelfs concentreren.

Favoriete film
Over het algemeen vind ik elke film met een goede verhaallijn heel leuk. Je kunt mij ook blij maken met bijna elk genre (horror uitgezonderd). Eén van mijn favorieten blijft the Lion King . Daarnaast ben ik ook fan van de films van Marvel en van de filmreeksen van the Lord of the Rings en the Hobbit .

Favoriet tv-programma
Ik kijk eigenlijk heel weinig ‘normale’ tv. Als ik wel kijk, kijk ik voetbal of formule 1. Op Netflix zijn mijn favoriete series Suits en Friends

Favoriet vakantieland
De mooiste plek waar ik tot nu toe ben geweest is voor mij Ibiza, vanwege alle mooie baaitjes en bergen daar. Lissabon is veruit de mooiste stad die ik heb mogen bezoeken, dankzij haar mooie gebouwen en de gele trams.

Belangrijkste les van mijn ouders
Ten eerste heb ik meegekregen om altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Dankzij deze opvoeding heb ik een enorme hekel aan liegen en weet ik dus hoe belangrijk het is om eerlijk tegen elkaar te zijn. Daarnaast is mij altijd geleerd om je te verplaatsen in een ander om te begrijpen waarom iemand op die manier handelt. Ook ben ik altijd met veel vrijheid opgevoed, waardoor ik snel verantwoordelijk en zelfstandig werd. Persoonlijk vind ik het heel prettig dat ik op deze manier ben opgevoed.

Beste eigenschap
Moeilijk, maar als ik iets moet kiezen zou ik zeggen dat ik niet snel oordeel. Ik probeer altijd het goede in een mens te zien (wat me zo nu en dan misschien wat naïef kan maken) en ik vind het belangrijk dat anderen dat ook doen. Ook ben ik altijd heel optimistisch ingesteld.

Slechtste eigenschap
Ik kan snel jaloers worden, zelfs als het kleine dingetjes zijn. Een voorbeeld van vroeger: Ik heb een oudere zus en als zij een knuffel gaf aan mijn ouders werd ik boos en jaloers en riep ik ‘mijn mama!’.

Je kunt me wakker maken voor Aardbeien. Van kleins af aan ben ik er al dol op. Als klein meisje ging ik vaak ’s avonds met mijn vader naar mijn opa, die een hele grote tuin had, inclusief aardbeienplanten.

Beste beslissing ooit
Ik besloot in 2017 het dammen op een lager pitje te zetten. Ik besloot dat ik alleen nog maar wilde dammen, als ik echt zin had. Ik speelde nog wel wat toernooien, maar het was heel weinig. Deze pauze was lastig, maar het heeft mij uiteindelijk enorm geholpen. Nu dam ik alleen nog als ik wil en komt de motivatie meer vanuit mezelf. In 2018 besloot ik het meer op te pakken en in 2019 werd ik Nederlands kampioen bij de aspiranten meisjes.

Hobby
Mijn grootste hobby is natuurlijk dammen. Ook houd ik van lezen, hardlopen en lekker wandelen met onze hond Nino. Daarnaast heb ik een wat bijzondere hobby en dat is (vooral Nederlandse) grammatica. Ik zit regelmatig zinnen te ontleden, puur omdat ik het leuk vind. Ik ben geïnteresseerd in elk regeltje dat er is en op die manier probeer ik een steeds betere beheersing over de Nederlandse grammatica te krijgen. Ik vind het ook leuk om bijvoorbeeld stijlfiguren uit een tekst te halen. Mijn oudere zus Manon leerde mij lezen halverwege groep 1. In groep 3 had ik al het hoogste basisschoolniveau, avi 9. Dit zorgde dat ik enorm veel boeken las en nog steeds lees. Ik lees nu veel Engelse boeken, maar Nederlandse boeken vind ik niet minder leuk.

Spijt van
Er is één ding waar ik spijt van heb. Ik heb leren dammen van mijn vader, die het op zijn beurt heeft geleerd van zijn vader, dus mijn opa. Mijn opa was ook vrij bekend in de damwereld en hij was dan ook heel trots dat ik dammen ook zo leuk vind. Hij is afgelopen februari na een lang ziekbed overleden en het enige waar ik echt spijt van heb in mijn leven is dat ik zo weinig met hem heb gedamd. Als ik wel een potje met hem speelde, straalde hij helemaal en dan zag je hem genieten. In zijn allerlaatste officiële wedstrijd speelden wij heel toevallig tegen elkaar: hij bij het derde team van Hijken DTC, en ik bij het derde team van HDC Hoogeveen. Hij won van mij met een geniepig zetje, wat altijd zijn kracht was: slimme trucjes erin vlechten, waar veel tegenstanders met open ogen intrapten.

Hekel aan
Ik heb echt een hekel aan liegen.

Levensmotto
Carpe Diem (pluk de dag) vind ik heel belangrijk. Ik probeer zelf te genieten van elke dag en ik sta mezelf niet toe om bijvoorbeeld een hele dag verdrietig te zijn.

Laatste keer gehuild
Ik huil best vaak, dus waarschijnlijk was het vorige week ergens, maar ik zou het niet meer weten.

Bang voor
Ik ben enorm bang om dierbaren te verliezen, maar ik heb ook meer irrationele angsten: zoals mijn angst voor vlinders en zwanen.

Mooiste persoonlijke sportmoment
Toen ik in 2015 op het Europees Kampioenschap sneldammen 1e werd bij de meisjes onder 13. Ik was toen zelf 11 jaar, dus ook nog hartstikke jong. Het moment dat het volkslied voor mij gespeeld werd vergeet ik nooit meer. Een andere prestatie die voor mij heel belangrijk was, was mijn Nederlandse titel in 2019 bij de aspiranten meisjes (onder 16). Dit toernooi was mijn comeback in de damwereld.

Favoriete maaltijd
Ik ben dol op van die grote garnalen, die je nog moet pellen.

Favoriet drankje
Ik drink het liefst simpel kraanwater.

Ambitie
Er is ooit een artikel over mij geschreven met de titel ‘Ik wil graag nog beter worden dan papa’, en dit is nog steeds waar ik naar streef. Mijn vader heeft mij leren dammen en ik zou hem beschrijven als een subtopper. Hij is geen grootmeester, maar speelt wel in de hoogste competitie in Nederland.