Skip to content

Bijzondere dam-zaterdag en een wereldkampioen in restaurant Hygge

Robert Jan van der Horst
Utrechtse Sportkrant, 23-9-2022

Het vrouwendammen stimuleren. Dat was wat de initiatiefnemers van DroomDamsters voor ogen stond. En dat lijkt gelukt. In amper een jaar tijd werd het ledental van 145 bereikt. Op zaterdag 24 september strijken de damsters (ook mannen en niet-leden zijn welkom) neer in Utrecht voor hun tweede Grand Prix.

DroomDamsters is een club van deze tijd en wellicht een club van de toekomst, opgericht met een goed gevoel voor timing in deze online-wereld. De leden ‘ontmoeten’ elkaar via de computer en spelen daar hun wedstrijden of organiseren vanachter het beeldscherm hun clubavonden. Maar omdat ook het sociale aspect belangrijk is worden er Grand Prix georganiseerd. ‘We vinden het belangrijk dat onze leden elkaar kunnen ontmoeten,’ aldus de 18-jarige voorzitter Nicole de Vries.

De eerste Grand Prix was in Hoogeveen – de woonplaats van voorzitter Nicole de Vries -, de tweede dus in Utrecht en de derde staat voorjaar 2023 in de planning. ‘Na deze drie ontmoetingen maken we een ranglijst op’, aldus de 18-jarige De Vries.

Vrouwen

De oprichters van DroomDamsters wilden de sport vooral ontdoen van het ‘vrij stoffige imago’, aldus De Vries. Een wereld die achter het bord wordt geregeerd door mannen. Slechts zo’n twee procent van de bij de Dambond aangesloten leden is vrouw. Het imago van de sport weerhield De Vries er desondanks niet van al op jonge leeftijd aan te schuiven en te schuiven met de zwarte of witte schijven. ‘Ik dam nu al tien of elf jaar. Mijn vader, opa en overgrootvader damden. Ik ben er mee aangestoken en er mee besmet.’

Met de 145 leden (contributie 7,50 euro per jaar) groeide DroomDamsters (‘bij ons is 50% van de leden vrouw’) in één klap uit tot de grootste damvereniging van Nederland. Dat de op handen zijnde Grand Prix Utrecht aan doet is te danken aan hoofdsponsor Basalt bouwadvies bv uit Houten. ‘Die wist nog een fraaie ruimte beschikbaar. Zo proberen we na Hoogeveen een beetje verspreid over het land de Grand Prix te spelen.’

Toernooi

Deelname aan de Grand Prix – met een aantrekkelijk prijzengeld – is uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Hoewel de inschrijving nog open staat, spreekt De Vries al van een sterk deelnemersveld dat naar sterkte (KNDB-rating) wordt ingedeeld. Toch staat open voor iedereen: jong, oud, man of vrouw. Voor beginners of twijfelaars zijn er verspreid over de dag twee workshops waarin het spel wordt uitgelegd.

Bijzonder is de aanwezigheid van vijfvoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. De Rus, getrouwd met een Oekraïense en woonachtig in Nederland. Hij speelt een zogenaamde aanschuifsimultaan. Vanaf 11.00 uur kunnen belangstellenden aanschuiven om tegen de grootmeester te dammen; er zijn tien borden beschikbaar.

Meer weten over deze bijzondere dam-zaterdag van 24 september in restaurant Hygge aan de Goeman Borgesiuslaan 77: www.droomdamsters.nl/grandprix

Bekijk de nieuwe promotiefilm 'Let's Play'!