Skip to content

Barbara Graas, een legende in de damsport

Barbara Graas, een legende in de damsport die heel lang geleden begon. Het was toeval, op school wanneer we een uurtje vrij waren ging ik met een vriendin dammen, heel toevallig, wist nauwelijks iets van dammen. Zij leerde mij de openingszet die iedereen wel kent, de Haarlemmer. Nog dezelfde avond speelde ik tegen mijn vader, hij wist die gevreesde zet en trapte niet in die Haarlemmer zet. Kreeg meer interesse en een damboek van mijn broer voor mijn verjaardag (Prisma damboek van R.C.Keller)

Door Rob Kooy

Eerste Nederlands Kampioene
Begin jaren zeventig, om precies te zijn in 1973 werd ze als eerste vrouw kampioen van Nederland. ‘’Ik weet het nog precies gaat ze verder, ik heb de beker in mijn hand, altijd bewaard gebleven. Acht a tien speelsters deden mee.  Ik was lid van Damclub Krommenie, dat was toen een grote club, maar die stond wel op de kaart, want voor de media bleef dit niet onopgemerkt.

Graas werd ook Nederlands kampioen in 1994, 1996, 1977 en in 1978. Dat tussenliggende jaar in 1975 won Eef van Nieuwenhuizen de titel die toen voor Damclub Wageningen uitkwam.

Meer sterkere damsters
De vraag wat nou precies het verschil is tussen mannen en vrouwendammen is heeft ze vaker gehoord. Een standaardvraag, maar simpelweg omdat er veel minder vrouwen bezig zijn met de damsport. Zit misschien tussen de genen, wellicht niet aantrekkelijk genoeg voor vrouwen, je ziet het ook bij kunstrijden op de schaats en bij meer sporten. Tussen toen en nu zit ook een groot verschil, vroeger waren er geen computers, nu volgen de topdamsters alles op de computer, ze bestuderen elk moeilijk fragment, er zijn nu ook veel meer sterkere damsters in Nederland.

Mooie loopbaan
Barbara Graas kende een mooie loopbaan die nog lang niet is uitgespeeld. ‘’Ik heb een koffer vol met gewonnen bekers, die heb ik weggeven aan dammer Tjon A Ong, de bekers worden worden weer gebruikt voor de jeugd, wel uiteraard zonder mijn naam erop.

Mooie herinneringen blijven mij altijd bij, het 1e damtoernooi, de krant kwam met een mooie koptekst van Joop Geuke, ‘’diep denkende dames dammer dapper door’’, een sterke slagzin.

Ook mijn overwinning op (Elena Michailowskaja) uit Rusland blijft mij altijd bij, ik was zo blij met die overwinning dat ik met de trein op een verkeerd station uitstapte. Ben ook in Rusland geweest en zij hier in Nederland, helaas is ze overleden.

‘’Als speelster blijf ik rustig achter het bord, misschien niet altijd goed. Laatst op 30 december tijdens een sneldam toernooi had ik tegen Bert Roest voor remise moeten gaan (drie minuten + 2 seconde bonus), helaas liep dat verkeerd af in IJmuiden, werd toen 2e, dan baal je wel. Ik bereid mij altijd wel goed voor, weet veel van de spelers of speelsters en zal niet stoppen met de sport, daar is het nog veel te leuk voor.